BANKOVNÍ vs. NEBANKOVNÍ PŮJČKA

BANKOVNÍ vs. NEBANKOVNÍ PŮJČKA
Víte, jaký je rozdíl mezi bankovní a nebankovní půjčkou? Mají svá určitá specifika, které je dobré znát, než se pro jednu z nich vydáte. 
V bance ušetříte, ale vyřízení trvá... Největší výhodou u banky je úrok. Běžné účelové půjčky lze sehnat i s úrokem kolem 10 %. U bezúčelových je úrok samozřejmě vyšší, ale na druhou stranu nemusíte dokládat, na co jste peníze využili. Tím však v podstatě výhody banky končí. Bankovní instituce jsou mnohem obezřetnější, komu vlastně půjčují a zvlášť v dnešní době musíte počítat s tím, že si vás pořádně proklepnou. K této činnosti slouží registry, ve kterých je vedena většina plateb, které jste nezaplatili včas. Může se pak stát, že jdete s čistým svědomím žádat o hypotéku na nový dům a banka vám úvěr neposkytne kvůli dva roky starému zápisu v registru. Díky náročnému schvalování trvá bance i schválení podstatně déle. Žádost musí projít různými procesy, než se dozvíte, jestli vám banka půjčí. V případě, že potřebujete peníze ihned, není tedy banka tím pravým místem. Když už ale vším tím projdete a po nějaké době prokážete, že své závazky plníte včas a bez problémů, banka vám půjčí příště v podstatě na cokoliv.
 Nebankovní půjčky jsou především rychlé U nebankovních půjček naopak nikdo příliš po vašich zápisech v registrech nepátrá. Záleží samozřejmě na společnosti a nedá se to takto lehce roztřídit, ale v zásadě je schválení u nebankovní instituce mnohem průchodnější. Často společnosti pouze kontrolují, zda máte nějakou další půjčku u nich, a pokud ne, schválení nebývá problém. Ve většině případů nebankovní instituce nepožadují ani dokládání výše příjmů. Dalším plusem nebankovních půjček bývá mnohem větší jednoduchost smluv. Oproti několika stránkovým smlouvám v bance, jsou ty nebankovní často na jedné straně A4 a dozvíte se z nich jednoduše kdy, kolik a jak máte splatit. Pokud tedy chcete za každou cenu ušetřit, na půjčku nespěcháte a jste si jisti, že máte platební historii v pořádku, zkuste své štěstí v bance. Jestliže však tušíte, že v bance půjčka z nějakého důvodu nedopadne nebo potřebujete peníze opravdu rychle, nebankovní půjčky jsou také řešením.